BİRİ Güle gül dedi Bülbül Gül´e, Gül gülmedi gitti ...Bülbül Gül´e, Gül Bülbül´e Yar olmadı gitti ... Sende Güzel Bir Söz Ekle
AnasayfaFlash ŞiirlerForumlarDuygusal KliplerGüzel SözlerSohbet GirişiŞiirler Sitede şuan 4 Kalp Atıyor
Sonsuzluk.Net :: Başlığı Görüntüle - PHP mi ASP mi _?
Forum Anasayfası  •  Yardım  •  Forumlarda Ara  •  Bilgileriniz  •  Arkadaş Listeniz  •  İstatislikler 

PHP mi ASP mi _?

 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Sonsuzluk.Net Forum Ana Sayfası -> PROGRAMLAMA Sayfayı Yazdır
Yazar Mesaj

Black_Rose


Uzman



Kayıt: Aug 03, 2008


Mesajlar: 731


Yaş: 41


Cinsiyet:<b>Cinsiyet</b>:Bayan


Teşekkür Etti: 42


Teşekkür Edildi 41


81.50 Rep




Durum: Çevrimdışı




Seviye:24
 
0 / 1353
646 / 646
33 / 68



MesajTarih: 06 Arl Cmt, 2008 6:58 pm    Mesaj konusu: PHP mi ASP mi _? Alıntıyla Cevap Ver


PHP mi ASP mi _?
Birçok defa karşılaştığımız bu soruya tam olarak bir cevap vermek zor. Fakat yeni başlayanlar için seçimi kolaylaştırmak amacıyla her ikisinin de kendi artıları ve eksilerini bilmekte fayda var.



ASP.NET nedir ve avantajları nelerdir?



ASP.NET, güçlü web uygulamalarının hızla hazırlanabilmesi için Microsoft tarafından hazırlanan en son programlama çatısı olarak özetlenebilir. Yani ASP.NET bir programlama dili olmayıp bir programlama çatısıdır. ASP.NET'i ASP'nin son sürümü olarak düşünmektense, yeni bir dönemin başlangıcı olarak görmek daha doğru olabilir.



Daha hızlı web uygulamaları



ASP.NET derlenmiş kod ve saklanma işlemi ile hız kazanıyor. Daha önceki ASP sürümlerinde bir kullanıcı web sitesine girdiği zaman bilgisayar üzerinde anlık derlemeler yapılırdı ve bu hız kaybına neden olurdu. Artık ASP.NET ile hazırlanmış bir kod, bir ziyaretçi tarafından hiçbir zaman ziyaret edilmese bile derleniyor. Saklama işlemiyle de hafızaya bilgi depolanıp, bu sayede kullanıcılara verilerin daha hızlı yollanması sağlanabiliyor.



ASP.NET ile programcılar sayfalarını her kullanımda yeniden aratmak yerine bir kısmını 'caching' yani tamponlama işlemi sayesinde daha hızlı erişilebilir hale getirebiliyorlar. Bir diğer değişiklik ise ASP .NET ile veri tabanındaki belirli verilerin saklanabilir hale getirilebilmesi. Bu sayede çok değişmeyen bir veritabanını her seferinde tekrar yüklenmek yerine, hızlı erişilebilir forma sokulmuş oluyor.



Güçlü veritabanı fonksiyonları



ASP gibi ASP.NET de programcıların veri tabanlarıyla etkileşimli çalışabilen web uygulamaları yapabilmesine izin veriyor. ASP.NET'in asıl avantajlı bir çok programlama aracına imkan veren Nesne Merkezli (Object Oriented) programlama ile çalışması. Bu sayede daha fonksiyonel ve daha hızlı tasarıma imkan sağlıyor.



Hafıza sızıntısı ve çökme koruması



ASP.NET teki en çok beğenilen yeniliklerin başında hafıza sızıntısı ve çökme koruması özellikleri geliyor. Özellikle hafıza sızıntısı, çoğu kullanıcı tarafından pek bilinen bir konu değilken, sistem yöneticilerini sıkıntıya sokan durumlardan biridir. ASP.NET ile bu hatalar otomatik olarak düzeltilerek, kullanıcıların her zaman web sitesine ulaşabilmesi sağlanıyor.



Çoklu dil desteği



Programcılar artık 25'ten fazla .NET dili ile ASP.NET'i kullanabiliyorlar. Bu dillerden bazıları VB.NET, C# ve Jscript NET. Geniş dil desteği sayesinde birçok programcı web uygulamalarını kolayca hizmete sunabiliyor.



.NET'in parçası olmak



.NET çatısı 3400'den fazla sınıftan oluşan bir yapıya sahip, ASP.NET de .NET'in bir parçası olduğu için neredeyse web uygulaması olarak yapılamayacak hiçbir şey yokmuş gibi gözüküyor.



Programlar ve HTML artık aynı sayfada değil



Önceki sürüm ASP'lerde göze çarpan sorunlardan biri HTML sayfasında programlamanın da görünmesiydi. Diğer bir deyişle, scriptler ve HTML aynı sayfadaydı. Artık gösterilen kod ile script kodu ayrılmış olduğundan, Mic rosoft bunun önüne geçmek için bir önlem almış gibi görünüyor.



ASP.NET'in dezavantajları



Windows zorunluluğu



ASP.NET halen Windows işletim sistemi kullanan bir sunucu üzerinde yapılandırılmak zorunda; kısacası platform bağımsız değil. ASP'de de olan bu sorunu çözmek için Linux sistemlerinde çalışan birkaç ASP hosting sunucusu geliştirildiyse de, işin açıkçası pek başarılı olabilmiş değil. ASP.NET de hali hazırda Windows ve IIS (Internet Information Server)'a mahkumu görünüyor.



Güvenlik



Güvenlik açıkları ASP.NET'ten değil ne yazık ki IIS'ten kaynaklanıyor. Her yeni sürümde açıkları kapansa da IIS dünya çapında güvenlik açıklarıyla ünlü. Fakat .NET ile bununda bir dezavantaj olmaktan çıkması bekleniyor.



Bedava değil



Evet, buna bir çok kişi şaşıracak ama temelde ASP.NET bedava değil. Ne de olsa kendi bilgisayarınızda ASP.NET kullanabilmek için (lisanslı) bir Windows sürümüne ihtiyacınız var. Bu da demek ki tam anlamıyla bedava değil.



Eklenti krizi



ASP.NET kaynak olarak bedava gibi görünebilir ama programlama konusunda bilgili değilseniz hazırlıklı olmanız gereken bir durum var, o da eklentiler. Bir işlemi yapmak için gereken eklentiler genelde ücretli olarak satılıyor. Tabii saatlerce uğraştan sonra bedava olan birkaç eklentiyi zor da olsa bulabilirsiniz.



Hosting maliyeti



Eğer dışarıdan hosting hizmeti alacaksanız biraz daha fazla para ödemeye hazırlıklı olmanız gerekiyor. Çünkü genel olarak Windows hosting daha pahalı, ki bu da normal olması gereken bir fark.



PHP nedir ve avantajları nelerdir?



Personel Home Page'in kısaltmasından oluşan PHP bir web işaretleme dilidir. Zaman içinde çok fazla taraftar bulması sonucu insanlar arasında adı PHP: Hypertext Preprocessor' kısaltması olarak da değiştirildi. PHP aslında ASP'nin alternatifi olarak görünse de, ilerleyen zamanlarda PHP kendine rakip kabul etmez hale geldi.



Açık kaynak kodu



Kim ne derse desin açık kaynak kodu bilgisayar ile ilgili her sektörün lokomotifi durumunda.



Açık kaynak tabanlı her şey çok hızlı gelişiyor ve taraftar buluyor. Açık kaynak kodu sayesinde herhangi bir hata ya da açık bulunduğunda, saatler içinde yamalar yapılabiliyor. Kısacası sürekli olarak geliştirme çalışmaları devam ediyor.



Hız hız hız



Platform bağımsızlığı



PHP ile biri işletim sistemine mahkum değilsiniz. Unix, Linux, Solaris ve Windows altında PHP sunucusu kurabilirsiniz. Ayrıca PHP dünya üzerinde kullanılan birçok web sunucusu çözümünde destekleniyor. Örnek vermek gerekirse Apache, Microsoft IIS ve Microsoft PWS PHP desteklidir.



Maliyet hesapları



PHP açık kaynak kodu ile yazıldığı için herhangi bir maliyeti bulunmuyor. Bunun yanında şirketler PHP'nin açık kaynak kodu üzerinde çalışma yapıp, istedikleri değişiklikleri gerçekleştirerek, istedikleri sonucu alabiliyorlar. Daha da güzel olan, PHP eklentilerinin internet üzerinde binlerce sayıda ücretsiz olarak bulunduğu gerçeğidir. Hiçbir şey bilmeseniz bile PHP ile hazırlanmış bir portal'ı saniyeler içtnde çalışır hale getirebilirsiniz.



MySQL faktörü



Belki de tüm web tasarımcılarının kabul edeceği konu, MySQL veritabanının PHP ile mükemmel sonuç verdiğidir. Neredeyse bütünleşikmiş izlenimi veren bu birliktelik, performansı çok fazla etkiliyor. Internet üzerinde MySQL yönetimi ve ayarlaması için PHP ile hazırlanmış birçok kaynak bulmanız hiç de zor değil. Ayrıca MySQL bir çok veritabanmda bulunmayan fonksiyonlara sahip.



PHP'nin dezavantajları



Hatalarla baş etmek



PHP hatalarla başa çıkmak konusunda ASP.NET veya ColdFusion kadar başarılı ve güçlü değil. PHP'de yapılan bir hata, kolayca birden çok sayfada soruna neden olabiliyor.



Detaylı programlama zorluğu



PHP bir işaretleme dili olduğu için, bir PHP programından cevap alma süresi uzayabilir. Kısacası, ileri seviye programlama işaretleme dili ile yapılabilecek bir işlem değil.



Sonuç



Dünyaca ünlü web siteri, e-bay (www. ebay.com), hotmail, ASP.NET'e geçti bile, ASP ile çok yüksek trafikli site bulmanız pek kolay değilken, ASP.NET ile ilerleyen günlerde bu durum fazlasıyla değişecek. ASP.NET ile yeni bir dönemin açıldığı da kesin ve PHP'nin tahtı gerçek bir tehlike altında diyebiliriz. Bu savaşı kimin kazanacağınını önümüzdeki günlerde birlikte göreceğiz.

(¯`·._.·[Sonsuzluk.Net İmza Alanı]·._.·´¯)


PİŞMANIM...!!! Senide İnsan Sanıp Saçmaladım...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder   Sayfayı Yazdır
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Bu foruma eklenti gönderemezsiniz
Bu forumdan eklenti indiremezsiniz


Powered by phpBB © 2006 phpBB Group

© Tasarım ibrahim Demircan

Resmi Facebook Sayfamıza Girmek İçin Tıklayın

[ Forum Arşivi | Sitemap | Forum PDA | Alt Yapı : Php-Nuke - Belediye Forumu - Teknik Servis Yazılımı ]