Gamzelim Felaketin bir iyiligi varsa oda hakiki dostlarimizi tanitmasidir..! Sende Güzel Bir Söz Ekle
AnasayfaFlash ŞiirlerForumlarDuygusal KliplerGüzel SözlerSohbet GirişiŞiirler Sitede şuan 8 Kalp Atıyor
Sonsuzluk.Net :: Başlığı Görüntüle - gebelik sırasında ağız ve diş bakımı
Forum Anasayfası  •  Yardım  •  Forumlarda Ara  •  Bilgileriniz  •  Arkadaş Listeniz  •  İstatislikler 

gebelik sırasında ağız ve diş bakımı

 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    Sonsuzluk.Net Forum Ana Sayfası -> Anne ve Çocuk Sayfayı Yazdır
Yazar Mesaj

eyna


Deneyimli



Kayıt: Oct 08, 2007


Mesajlar: 349


Yaş: 38


Cinsiyet:<b>Cinsiyet</b>:Bayan


Teşekkür Etti: 1


Teşekkür Edildi 22


48.50 Rep


Nereden: muğla



Durum: Çevrimdışı




Seviye:17
 
0 / 630
301 / 301
18 / 41



MesajTarih: 06 Arl Cmt, 2008 4:08 am    Mesaj konusu: gebelik sırasında ağız ve diş bakımı Alıntıyla Cevap Ver


gebelik sırasında ağız ve diş bakımı
Gebelik Sırasında Ağız ve Diş Bakımı

Gebelik sırasında annenin beslenmesi ve vücut bakımı, anne vücudunun bebeğin tek beslenme kaynağı olması nedeniyle, oldukça önemlidir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar dişeti hastalıklarının gebelikte erken doğum ve normal kilonun altında doğumlara sebep olabildiğini göstermiştir. Bu sebeple annenin ağız ve diş sağlığı bebeğin gelişimi açısından son derece önemlidir.

Annenin gebelik süresine kadar olan dişhekimi ziyaretleri düzenli ise, gebelik sırasındaki ilk dişhekimi ziyaretinin hamileliğin ikinci 3 aylık kısmında yapılması tavsiye edilir. Bu ziyaret sırasında da annenin dişhekimini gebe olduğuna dair bilgilendirmesi gerekmektedir. Gebelik sırasında alınabilecek bazı antibiyotikler ve anestezikler bebeğin sağlığı açısından oldukça tehlikeli olabileceği için herhangi bir ilacın reçetelenmesi durumunda tavsiye edilen doz kesinlikle aşılmamalıdır.

Gebeliğin ilk dönemlerinde sabah bulantıları ve istifra etme isteği görülebilir. Bu esnada mide asitleri diş minesinin bir kısmına zarar verip eritebilir. Bu sebeple annenin dişlerine zarar vermemesi için istifra ettikten sonra dişlerini fırçalamamalıdır. Fırçalamak yerine dişler bir parça dişmacunu ile ovulmalı ve su ile durulanmalıdır.

Gebelik sırasında bazı yiyeceklere karşı aşırı istek duyulabilir. Özellikle tatlı yiyecek ve içecekler diş çürümelerine neden olabileceği için bu tip yiyeceklerden uzak durmaya çalışılmalıdır. Şekeri, yağı ve tuzu az, lif açısından zengin yiyecekler tercih edilmelidir. İçecek olarak ise süt ve su tercih edilmelidir.

Annenin dişetleri oluşan plaklar nedeniyle tahriş olabilir. Gebelik ile birlikte değişen hormon dengesi dişetlerinin hassaslaşmasını hatta iltihaplanmasına ve kanamasına neden olabilir. Plak oluşumunu engellemek için dişler hergün düzenli olarak fırçalanmalı ve diş ipliği ile temizlenmelidir.



---------------------------------------------------------- ----------------------


Bebeğin Sağlıklı Dişlere Sahip Olması İçin Annenin Gebelik Sırasında Yapması Gerekeneler

Bebeğin fetüs halindeyken dişlerinin oluşması gebeliğin üçüncü haftasından itibaren başlamaktadır. Bu sebeple annenin yediği gıdaların, bebeğin sağlıklı dişlere ve kemik yapısına sahip olmasında önemli bir rolü vardır.

Annenin beslenme alışkanlıları ne kadar düzenli ve sağlıklı ise bebeğin dişleri ve dişetleri de o derece sağlıklı oluşacaktır. Bebeğin sağlıklı dişlere sahip olması için gebelik sırasında A, D ve C vitamini, ve kalsiyum ve fosfor içeriği fazla olan yiyecekler tercih edilmelidir. Bu vitaminlerin ve minerallerin eksikliği bebeğin dişlerinde yapısal bozukluklara sebep olabilir. Genellikle gebelik sırasında peynir, süt ve balık, bunları tamamlayıcı olarak ta şeker içeriği fazla olan gıdalar yerine de taze meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.

---------------------------------------------------------------- ----------------


Bebeklerde Diş Bakımı

Bebeklerde ilk dişler 6 aydan sonra çıkmaya başlar. İlk başta bebeğin ağzında 20 süt dişi varken, 6 yaşından sonra dişlerin sayısı kalıcı dişlerin çıkmasıyla birlikte 32 olur.

Süt dişleri çocukların sağlığında ve daha sonra kalıcı dişlerin düzgün çıkmalarında önemli rol oynarlar. Bu sebeple bu dişler yetişkinlerle aynı derecede bakıma ihtiyaç duyarlar.

Dişler ilk çıkmaya başladığı andan itibaren üzerleri plak tabakası ile kaplanacağından bu tabakanın düzenli olarak her gün yumuşak bir diş fırçasıyla temizlenmesi gerekmektedir. Diş fırçalama bebeğin günlük bakımının bir parçası olmalıdır.

Bebeğin ilk dişleri çıktığı andan itibaren yiyeceklerine dikkat edilmeli, akşam yatmadan önce, özellikle meyve suyu ve sütten sonra, plak oluşumunu engellemek için son içtiği şeyin su olmasına dikkat edilmelidir.

Bebeğin dişleri ilk dişi çıktığı andan itibaren, küçük yumuşak bir fırça ile, fırçalanmaya başlanmalıdır. Fırçalama işlemi oldukça yavaş ve narin hareketlerle yapılmalıdır. Bebeğin dişleri, yemeklerden sonra ve özellikle yatmadan önce olmak üzere günde en az iki kere fırçalanmalıdır.

Çocuklara diş fırçalama işlemi çok erken yaşlardan itibaren adım adım öğretilerek alıştırılmalıdır. İlk başta kuru diş fırçası ağızda tutulmalı, daha sonra fırçayı kullanma tekniği öğretilmeli en sonda diş macunu ile kullanım gösterilmelidir. Sıkılan diş macununun büyüklüğü küçük bir mercimek tanesi kadar olmalıdır. Aksi takdirde çocuğun ağzı gereğinden fazla köpür ve bir kısım köpük yutulur. Diş fırçalamada kullanılan macun çocuklara özel yapılmış uygun bir macun olmalıdır. Çocuğun diş fırçalaması 8-9 yaşına gelinceye kadar gözlemlenmelidir.

Çocukların dişhekimlerini ziyaretleri mümkün olduğuca erken yaşta başlamalı ve yılda iki kere düzenli olarak yapılmalıdır. Çocuk 5-6 yaşına geldiğinde ise diş ipi ile temizlik öğretilmelidir

(¯`·._.·[Sonsuzluk.Net İmza Alanı]·._.·´¯)
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder   Sayfayı Yazdır
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)


 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
Bu foruma eklenti gönderemezsiniz
Bu forumdan eklenti indiremezsiniz


Powered by phpBB © 2006 phpBB Group

© Tasarım ibrahim Demircan

Resmi Facebook Sayfamıza Girmek İçin Tıklayın

[ Forum Arşivi | Sitemap | Forum PDA | Alt Yapı : Php-Nuke - Belediye Forumu - Teknik Servis Yazılımı ]